lördag 27 mars 2010

Svek

Jag, tillsammans med många, tittade nog på uppdrag gransknings "Den andra våldtäkten" i veckan. I morse satt jag och tittade om på programmet. Jag tänkte inte prata om just detta speciella fall utan om attityden i allmänhet.

Det händer ganska ofta att det är förövaren som är den som sätts i centrum och det är sällan att deras del i det hela ifrågasätts eller ens måste förklara sig. Eftersom jag arbetar på en gymnasieskola får man ofta träffa tjejer som har blivit utnyttjade sexuellt på ett eller annat sätt. De känner sig ofta så kränkta att de inte orkar göra en anmälan. Sedan kan de killar som gjort framställas som skolans ryggrad och bli belönade vid studenten. Det är ett problem som inte alltid pratas om och vi arbetar hårt mot killar men även vissa lärares attityd till kvinnor.

Jag skäms att arbeta i skolan vid tillfällen som denna. Därför blev jag så glad när Björklund faktiskt fördömde det hela och även kom med förslaget att göra elevvårdsärenden sekretessbelagda. Då kanske man kan arbeta på ett ännu bättre sätt.

Allt detta gör ont i själen. Jag önskar att skolledningar, rektorer, lärare och framförallt föräldrar tar till sig av allt som sades i detta reportage. Jag gjorde det. En stor eloge till kompisen som stod på Linnéas sida och ville vara med i TV.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar