torsdag 24 juni 2010

I de lugnaste vatten



Sommar för mig är att lyssna på ljudböcker. Jag tofflar omkring och gör en hel del andra saker samtidigt som jag lyssnar. Det är också så jag läser mina deckare. Jag läser nästan aldrig deckare annars men för tio år sedan fick jag en ljudbok från England av en vän. Det var en av Elizabeth George första som var inläst av sir Derek Jacobi. Jag hade försökt läsa hennes alster men kom inte förbi sidan 70. Nu lyssnade jag mig igenom nästan 15 timmar och var fängslad hela tiden. Idag byter min pappa och jag böcker och sommar är mordtid. Så även i mina öron.

Jag har i alla fall lyssnat på Viveca Stens I de lugnaste vatten som kom för bara några år sedan. Den handlar om en rad mord som sker under några sommarveckor på Sandhamn längst ut i Stockholms skärgård. Vi får träffa Thomas som är polis och Nora som är jurist. De är barndomsvänner och detta är vårt dynamiska brottslösande par. Nora är gift med en läkare, har två barn och är sommarboende på Sandhamn. Thomas är nyskild och sörjer sin dotters död.

Morden då, ja en man flyter i land på Sandhamn och förbryllar både polis och boende eftersom ingen vet varför han var där eller varför någon vill se honom död. Efter hans död följer två ytterligare lik. Jag ska inte berätta mer om handlingen för tja, jag vill hellre diskutera boken.


Jag räknade dessvärre ut efter fyra timmars lyssning vem som var mördaren och...........helt rätt. När detta händer blir jag inte glad. Jag vill bli överraskad och det händer nästan aldrig när jag läser deckare. Jag blev lite trött också på alla som tycker att det numera är så bra personporträtt i böckerna. Det kan ske ibland men inte ofta.

Plus med Stens bok - jag gillade att det utspelade sig i en annan miljö och att det inte var några allt för grafiska detaljer. Jag gillade också att kvinnorna i boken fick vara bra på sin grej och inte helt bakom flötet.

Minus med Stens bok - det var för uppenbara saker som alltid finns med. Jag blir bara trött på vissa saker som att det finns dåliga, nästan förstörda äktenskap och att de döda är så ensamma människor.

Intressant med Stens bok - ja, jag tyckte den gav mersmak. Jag vill trots allt veta vart allt är på väg och snart ska jag påbörja del två, I den innersta kretsen.

Jag hörde att boken snart ska bli miniserie på TV4. Lite nyfiken trots allt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar