tisdag 27 juli 2010

Kulturfyra

Jag är hopplöst efter i att följa med i kulturfyran. Därför väljer jag några som har varit under året.
Denna handlade om starka kvinnor.

1. Vad betyder ordet stark för dig?
Att vara stark betyder för mig att ibland behöva göra saker som ingen annan kan eller vill. Det kan också betyda att göra opopulära saker om man är chef eller överleva hemska saker och ändå komma ut som en människa på andra sidan. Det kan lika väl betyda att möta sina värsta mardrömmar. Jag hade en elev som flytt från tre länder innan han kom hit. Han var alltid rädd för mörkret trots att han var nästan tjugo år. Innan studenten följde han med sin klass och campade i skogen, där det var mörkret. Att göra detta krävde en hel del av honom men han ville. Det var hans sätt att visa styrka och att växa.

2. Vilken är din favorit bland kvinnliga författare eller bland musiker eller konstnärer?
Åh, svårt. Jag tror jag väljer Joyce Carol Oates. Hon är en otrolig författare som skriver så starka böcker. Jag vill också klämma in Elin Wägner som skrev bra och intressanta böcker om bland annat rösträtten och rätten att vara sin egen kvinna. Sedan satt hon ju i Svenska Akademien. Det är beundransvärt.

Jag beundrar Edith Piaff och Ella Fitzgerald. De hade enorma röster men kämpade på sitt sätt. Piaff var en udda, inte så vacker sångfågel och Fitzgerald var svart i ett land där hudfärg hade stor betydelse. Både lyckades trots detta bra och gjorde sig ett namn.

Jag gillar fotografen Annie Leibovitz som avbildat många kända personer. Ofta med ett intressant perspektiv. Sedan måste jag lyfta min favoritglaskonstnär, Ulrica Hydman Vallien som inte alltid gör så vackra saker men som gör dem med sin egen speciell touch.

3. Vilken är din favorit bland kvinnliga politiker?

Jag gillar Maria Wetterstrand som har växt med sin uppgift och mycket kunnig i det hon gör. Jag hoppas att miljöpartiet med s och v lyckas ta sig till regeringsmakten. Att få Maria som miljöminister vore något.

4. Finns det någon kvinna som inspirerat/inspirerar dig?

Jag beundrar min mamma, mormor och farmor men den kvinna som inspirerar mig är min kompis L:s mamma. Hon har kämpat för sin yngsta dotters rättigheter i flera år och det är en kamp som nog aldrig kommer att ta slut. Det har blivit bättre men denna glöd är något som alltid imponerat på mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar