onsdag 13 oktober 2010

Bokfrågornas ABC del 17

Efter 14 timmars studiebesök ( med resa ) i Stockholm är jag lagom seg idag. Då blir det spännande med Q.
Qvinna i världen av Inger Frideborgsdotter handlar om sex kvinnor med olika levnadsöden i olika tider, på olika platser. Berätta om en annan bok som handlar om en kvinna i världen som du tycker är läsvärd!

Marie Antoinette av Antonia Fraser är en bra bok om man är lagd åt det lite mer biografiska hållet. Det är en beskrivning om en ung, ganska osäker barnslig flicka blir en älskad drottning. Men det handlar ockås om hur slöseri kan leda till ett hat. Det är ett fascinerande öde att följa.

The queen and I är en fantastisk bok om hur kungafamiljen i Storbritannien får omvärdera sitt liv då landet blir republik. Boken är skriven av Adrian Moles morsa Sue Townsend. Berätta om en annan bok som handlar om en drottning!

The other Bolelyn Girl av Philippa Gregory handlar om Anne och Mary Bolelyn och deras liv vid Henrik den åttondes hov. De kommer dit med sin far och han vill gärna ha makt. Henrik visar intresse för dem båda men det blir Anne som kommer att gifta sig med honom medan Mary blir hans älskarinna. En bok om intrig och hur lätt det är att hamna i skymundan.

Qué? Berätta om en bok som du inte alls förstod dig på.

Jag har läst The virgin suicides av Jeffrey Eugenides. Den är förlaga till filmen. Jag förstod inte riktigt vad det är boken liksom slutar i. Den kändes inte mindre förvirrande när den kom som film.

Och till sist gör jag det lite lätt för mig och ber dig berätta om en författare eller bok på Q.

Ur min fransklektionsärm plockar jag Raymond Queneau. Fransman som faktiskt varit med i Cannesfestivalen. Boken jag läste av honom var Zazie dans le métro. Det handlar om Zazie från landet som måste besöka sin morbor ett par dagar. Morbrorn som om nätterna uppträder som señorita på en gayklubb. Den kan upplevas som lite speciell.

1 kommentar:

  1. The other Bolelyn Girl ska vi läsa i min bokcirkel, men jag har inte hunnit börja ännu.

    SvaraRadera