fredag 10 december 2010

Bokgeografi Polen

Östeuropa, jippii.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Polen eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Solaris av Stanislaw Lem, utspelar sig inte i Polen, men väl på planeten med samma namn som boken. Den finns mellan två solar och borde egentligen vara uppslukad av någon sol för länge sedan. Bokens huvudperson är Kelvin, en psykolog, som kommer dit för att hantera ett självmord. Havet spelar en stor roll i denna bok. En science fiction som filmats både i Sovjetunionen och USA.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Polen. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Hanna Krall lyckades överleva andra världskriget genom att man gömde henne. Hela hennes familj dog i förintelsen. Hon har arbetat som journalist och bland annat skrivit om de polska judarna. Idag skriver hon böcker. Jag har, när jag läste kursen fascism och nazism, läst hennes Att dansa på främmande bröllop : sanna berättelser om människoöden i nazismens spår.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Polen, som du inte läst, men är nyfiken på.

Czesław Miłosz fick Nobelpriset i litteratur 1980. Han har skrivit poesi och varit professor i slaviska språk. Han har gett tre diktsamlingar på svenska som jag är lite nyfiken på. Den mest intressanta heter Den ogripbara jorden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar