tisdag 5 april 2011

Gone baby gone

Det ska ärligt sägas. Jag kanske inte alltid tycker att Ben Affleck är guds gåva till människan och framförallt inte till skådespeleriet. Men han har lyckats göra en bra, lågmäld film med sin lillebror Casey Affleck i huvudrollen. Filmen jag tänker på är Gone Baby Gone. Den är baserad på Dennis Lehanes bok med samma namn och utspelar sig i Boston så lillebror få bre på sin dialekt som bara den. Det hela handlar om en liten flicka som kidnappas en kväll och polisen kommer ingen vart. Mostern till lilla Amanda hyr en privatdetektiv, spelad av Casey Affleck, och dennes flickvän, spelad av Michelle Monaghan. De börjar leta bevis och hjälper de två poliser som är ansvariga för fallet. Tillsammans försöker de lösa fallet och det blir snirkligare och snirkligare. Det leder till en skottlossning vid ett stenbrott mitt i natten där alla tror Amanda har drunknat. Därifrån fortsätter privatdetektiverna att leta eftersom de har fått det i uppdrag. Men saker och ting är inte alltid som man tror. Framförallt inte i Lehane-värld. Mer om filmen kan du bland annat läsa här.

Jag gillar skådespelarna i denna film. De är bra och det är en så lågmäld film att det är svårt att tänka sig att Ben Affleck kan vara så nedtonad i sin berättarstil. Han är det och det fungerar så bra. Lillebror är också bra och Ed Harris är alltid bra. Morgan Freeman, en personlig favorit hos fröken C, ger som alltid tyngd och värde till sin roll. Jag gillar att den kvinnliga huvudrollen, trots att hon inte springer omkring med vapen, är tuff och kan sitt jobb. Hon tar egna beslut och klarar av att ha separata tankar från sin pojkvän/kollega.

Så är denna film värd att se? Japp, den är inte Shutter Island-bra men den ligger där och sniffar på ett välgjort drama i likhet med Mystic River. Också den av Lehane, men med Sean Penn och Clint Eastwood bakom filmkameran. Kanske värt att se alla tre om du inte gjort det. För de är bra och förtjänar att man ser dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar