tisdag 28 februari 2012

Bokalfabetet 2.0 Y


Fem ord på Y som ska kopplas samman med ett antal boktitlar. Det kan ni vid det hör laget. Orden är:
Yvig
Yrsel
Ynklig
Ytlig
Ypperlig

Yrsel kan vem som helst drabbas av men det är en ganska ovanlig åkomma för en polis med minst sagt storhetsvansinne. Joona Linna har yrsel på grund av en skada och det gör honom lite ostadig på benen ibland. Joona Linna kan du läsa om i Lars Keplers tre deckare.

En yvig och lite ytlig men en ypperlig representant för personer som inte vet vad de vill är Bella i Martina Haags böcker. Hon är skådespelerska eller? De är roliga och avkopplande. Läs eller lyssna idag.

Ynkliga är vi alla ibland. Men någon som är speciellt ynklig är Nasse som bor i sjumilaskogen. Milne har gjort en liten ynklig gris men hur gullig som helst. Jag gillar alla böckerna så de får representera hela ordet.


En karaktär med för- eller efternamn på Y. Undra om det ens går…

Yngve Frej är inte så mycket med i Slas bok men han är ändå någon som de diskuterar om och om igen. Jag läste denna på gymnasiet eftersom min svensklärare hade en liten Stig Claesson-crush. Det hade hon på Strindberg också. Men Yngve läste vi om, såg filmen, hade prov på och skrev en essä om. Brr. 


Och så slutligen vill jag att ni berättar om en författare som ni önskar ska skriva ytterligare en bok.

Jag skulle vilja att Astrid Lindgren hade fått skriva en bok till. En bok som påminner lite om Ronja, Mio och Bröderna Lejonhjärta. Om en tjej för det kan jag sakna lite. En bok för de lite äldre barnen om svåra saker. Det var bästa Astrid bäst på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar