tisdag 27 juli 2010

Bokfrågornas ABC del 1

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.

Zorba av Nikos Kazantzakis läste jag på gymnasiet på engelska. Jag antar att det var för att vår skola hade en uppsättning men jag gillade den. Sedan såg vi också filmen. Det är inte så stor skillnad mellan film och bok även om filmen är mer omtalad tack vare Anthony Quinn. Boken tar upp socialistiska tankar och skillnaden mellan de som har utbildat sig och de som inte gjort det. Det som mest slog mig var att det fanns en livsglädje, som jag förknippar med greker, närvarande i boken. Genom min vän G, svenskgrekiska, har jag upplevt just detta. En kärlek till sina medmänniskor skulle jag säga.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.

Jag läste Lilith - Adams första hustru av Anita Gustavsson för några år sedan. Jag hade hittat boken på en rea någonstans och den låg i bokhyllan och väntade på mig. Titeln tilltalade mig så jag började läsa och blev lite fast. Den handlar om en viljestark kvinna som vill ha samma rättigheter och möjligheter som sin man. Lilith omnämns ofta i litteratur som något hemskt men i Gustavssons bok får hon ta form av en tidig feminist.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?

Jag hörde nog böckerna om Heidi, av Johanna Spyri, mest som barn. Det var vad jag och min syster tyckte om och stackars farfar fick läsa dem ofta. Jag själv började i sexårsåldern att läsa Astrid Lindgren och på den vägen är det. Jag har inte läst Heidi men väl Astrid för många barn, däribland några av mina elever.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.

Jag gillar Buchi Emechta starkt. Den bok, Destination Biafra, som grep mig starkast är den bok som handlar om Biafrakonflikten på sextiotalet. Man får följa Debbie Ogedembge, som är dotter till landets mördade finansminister. Hon skickas till Biafra för att försöka tala kuppledaren Abosi till rätta. Det är hennes väg man får följa. Boken handlar mycket om pengar, kolonialismens arv, makt men framförallt hur bortglömda civilbefolkningen, och då främst barnen, blir. Att läsa om Afrika ur ett kvinnligt perspektiv är alltid viktigt. Deras kamp för rätten till sig själva är på en helt annan nivå än vår och det kan vara bra att inse att kvinnor vill vara sin egen oavsett var de lever.

1 kommentar:

  1. Destination Biafra har jag inte läst, men den låter helt klart spännande!

    Kul att du svarat på frågorna!

    Kan tyvärr inte svara via enligt O då bloggen inte stämmer in med något av kommentarsalternativen.

    SvaraRadera