söndag 4 juli 2010

Jordgubbar

Jag har syltat, glassat och krämat hela helgen. Det var billiga jordgubbar häromdagen och jag handlade lite. Det blev rårörd sylt, jordgubbsglass och kräm på jordgubbar samt jordgubbsmuffins. Dessvärre inga bilder då min kamera är paj. På dagensmuffin så fanns ett mycket gott recept med jordgubbar och choklad. Det var detta http://www.dagensmuffin.se/show.pl?id=868 Jag kan bara tacka för ett underbart recept.

Rårörd sylt med jordgubbar.

2 liter (1 kg) jordgubbar
6 dl socker eller efter smak
Lägg jordgubbarna i ett kärl och varva med socker.
Mosa lätt med potatisstöt, matberedare eller händerna – små eller stora bitar efter smak
Häll upp sylten i glasburkar eller fryspåsar. Om man ska ha all sylt framme kan man använda syltmelatin och följa instruktionerna på påsen.

Jordgubbsglass
Ingredienser
Portioner: 10

1 l jordgubbar
1 ägg (+ 2 gulor)
2½ dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
citronmelissblad eller myntablad
jordgubbar
Skölj och snoppa jordgubbarna.
Mosa dem med en gaffel eller mixa dem i en matberedare.

Vispa ägg, 2 äggulor, flor- och vaniljsocker pösigt i en skål.
Vispa grädden till hårt skum.
Blanda jordgubbsmos, äggsmet och vispgrädde.
Häll i en form, täck och frys minst 6 timmar.
Rör i glassen några gånger under infrysningen för att förhindra isig glass.

Låt glassen stå ca 20 min i rumstemperatur innan servering. Garnera med citronmeliss- eller myntblad.
Jordgubbskräm snabb som bara den
1 liter (500 g) färska jordgubbar
2 dl körsbärs- eller jordgubbssaft, koncentrerad
3 dl vatten
2 msk potatismjöl
Skölj jordgubbarna under kallvattenkranen. Snoppa dem efteråt, och skär bären i skivor eller klyftor. Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen av plattan på en gång när krämen ger från sig ett plopp. Vänd ner jordgubbarna. Värm upp en aning, men rör inte för mycket så att bären mosar sig. Låt kallna.
Det var gott att använda helt solmogna bär. Det smakade av sommar och sol ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar