fredag 13 augusti 2010

Bokfrågornas ABC del 6

Dags för F-frågor. Nu måste jag rota lite i mina hyllor.

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet.

Ja, det var en bra fråga men jag tror att jag kommer att säga Primo Levis Är detta en människa? och Fristen som handlar om hans tid i Auschwitz och befrielsen av lägret. Den handlar om försvunnen frihet för mig. Människor som blir av med sin frihet och när de väl får tillbaka den så kan de inte hantera den. Levi kan inte riktigt hantera livet.

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?

Jag ser filmatiseringar av böcker och tycker ibland mer om filmen än boken. Annars läser jag gärna boken först och ser filmen efter. Det har hänt att visa böcker inte ens blir lästa klart men att filmen är bra. Jag gillar till exempel När lamnen tystnar bättre som film än som bok. Jag försökte läsa Harris på både svenska och engelska men gav upp. Men som sagt, gärna både och.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!

Jag har alltid tyckt att Forrest Gump är bättre som film än bok. Jag har läst båda böckerna av Winston Groom. Det är en gulligare handling i filmen då bokens Forrest kan vara lite för cynisk i min smak. Det är också helt olika händelser som skildras. Däremot skulle det vara kul om de filmatiserade Forrest Gump and son bara för att se hur man har tänkt fortsätta handlingen. Annars tycker jag att den animerade versionen av Sagan om Ringen är underbar.

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.

Jag tycker att östeuropeiska författare får för lite utrymme och jag saknar böcker av Kundera. De finns på franska men att läsa honom kräver svenska i mitt fall. Men även gärna fler afrikanska författare borde lyftas fram.

1 kommentar:

  1. Jag har inte läst Kundera, kanske för att maken tjatar på att jag borde och jag är född tvärtemot. Den animerade sagan om ringen har jag inte sett, men det låter som en bra grej!

    SvaraRadera