lördag 23 juni 2012

Helgens jordgubbstårta

Jag läste ett recept i ICA Buffé men gjorde om den lite. Det blev gott. Men jag rekommenderar verkligen gelésocker och inte gelatin som jag behövde använda.

Tårtan jag bakade heter Monas browniestårta med hallonmousse men det blev jordgubbsmousse och myntagrädde.


Ingredienser
Browniebotten
120 gr choklad
100 gr smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
smör till formen
grädde till garnering
hallon till garnering

Jordgubbsmousse

ca 1 liter jordgubbar. Det beror lite på smak och mognad.
1 dl gelésocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde


Botten

Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.

Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.

Mousse

Mixa jordgubbarna med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta jordgubbspurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.

Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i jordgubbspurén då den har börjat stelna något.

Bred moussen över browniebottnen utan att ta bort kanterna. Låt minst 3 timmar, gärna över natten.

Garnering

Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde smaksatt med mynta och jordgubbar i mitten.


Choklad, smör och ägg.

Smör och lite jordgubbar.

In i ugnen.

Färdig a la fröken C. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar