tisdag 2 maj 2017

Kulturkollos tisdagsutmaning: Orättvisor och förtryck

Denna vecka är det orättvisor och förtryck som är i fokus på Kulturkollo. Veckans utmaning är som följer:

Orättvisa och förtryck – ämnet är brett och tolkningsbart. Det kan vara i det lilla personliga eller i det stora. Det kan handla om egenupplevd orättvisa eller strukturellt förtryck. Tänj på ämnet så mycket du vill.

Veckans utmaning:

Lista musik, film, konst och/eller böcker som tar upp ämnet orättvisa och/eller förtryck. Kanske skriver du en läslista till oss andra, kanske gör du en spellista eller så väljer du en helt annan form.

Jag gillar Mikael Wiehe och Björn Afzelius som var en del av proggrörelsen och skrev låtar om än det ena och än det andra. Sång till friheten är en sådan sång som kan handla om kamp och om frihetskamp.

Förtryck kan handla om många saker och därför får 12 years a slave symbolisera filmen i denna utmaning. Den handlar om en man som är fri men blir slav av misstag. Alla de rättigheter som han hade togs ifrån honom och mannens kamp för att komma hem till sitt liv.

Norman Rockwell målade en bild av Ruby Bridges som var den första lilla flicka som skulle gå i en vit skola i USA. Det finns något så ensamt över den bilden som säger väldigt mycket om förtryck och orättvisor. Alla som inte får gå i skolan än idag och alla som behandlas fel för att de vill lära sig saker eller bara vara den de är.



Det finns en hel del böcker som tar upp orättvisor eller förtryck på olika sätt. Den bok jag tänker på är Jane Eyre där scenerna i barnhemmet alltid får mig att rysa. Det finns så många som tycker att vara fattig eller sjuk är ett individproblem både då och nu. En fattig kvinna fick skylla sig själv och skulle veta sin plats.

Som en bonus tänker jag på de politiker som säger sig stå upp för förtryck och orättvisor för att i nästa sekund säga att sjukskrivningarna måste ned och vi ska arbeta och göra oss nyttiga. Inget fel i det men alla orkar inte med det. Det finns en orättvisa i det med.

4 kommentarer:

  1. Ja orättvisor kan man göra en lång lista på. Håller med om att Ruby Bridges ser övergiven ut. Att var den som bryter ny mark är alltid väldigt modigt. Beundransvärt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi brukar titta på den i skolan när vi pratar historiebruk. I nästan nio gånger av tio så tror eleverna att det handlar om nazister och männen beskyddar ju Ruby Bridges. Så kan det vara.

      Radera
  2. ofta mycket förtryck i de äldre böckerna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på ett ganska otäckt sätt också.

      Radera